Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Uncategorized
  4.  » Предавање о безбједности на интернету и дроги

Предавање о безбједности на интернету и дроги

15.02.2023 | Uncategorized, Обавјештења, Огласна табла

Поводом међународног дана безбједности на интернету, дана су припадници МУП-а у холу школе одржали предавања ученицима наше школе на тему безбједности на интернету. Навели су да интернет може да буде нешто феноменално. На њему можеш да играш игрице, да пронађеш трејлере за филмове, разговараш са особама из свих крајева свијета и гледаш мноштво смјешних клипова с неспретним малим животињама. Док сједиш уз рачунар, таблет или телефон, с другарима се чујеш и видиш преко друштвених мрежа, шаљеш слике и поруке, учиш захваљујући онлајн настави … једном ријечју – на интернету си.

Али, баш као и у offline свијету, може ти се десити да на интернету сретнеш дрске и непријатне особе. Има и оних које чак користе интернет да би починили кривична дјела. Ако је твој телефон (или било који уређај) повезан на интернет, можда ћеш увидјети да дијелиш више него што желиш (нпр. новац) или да примаш нешто што ти заиста не треба (нпр. вирусе или непријатне поруке).

Неки од ризика који се јављају при употреби интернета јесу; сајбер малтретирање (сајбер насилници су попут оних обичних – једина је разлика  у томе што се налазе на интернету), увреде које упућују незнанаци, хаковање налога,  ријечи и неприкладне слике које могу да те узнемире, заражавање вирусима који могу да униште твој уређај, сусрет с криминалцима који користе интернет за крађе и друга кривична дјела.

Ученици су пажљиво слушали и постављали питања.

Након предавања о безбједности припадници МУП-а су рекли неколико ријечи и о штетности и опасности од употреба дрога.